Tregimi ynë

Ishte shtëpi,u bë shkollë, e një ditë do të bëhet muze. Ky transformim i shtëpisë së Herticëve në Prishtinë, përvijohet nëpërmjet historive të solidaritetit dhe gjeneratave të ndryshme, të cilat organizuan, ndërtuan dhe e jetësuan sistemin e shtëpive-shkolla gjatë viteve të 1990-ta. Rreth tre mijë shtëpi dhe hapësira të ndryshme u shndërruan në shkolla nga 1992-1999 në Kosovë.

 

Rrugëtimi ynë vjen si përpjekje për ta gërshetuar përvojën dhe hulumtimin por edhe për t’i lidhur nyjet mes ngjarjeve të kaluara dhe atyre të tashme. Kërkimi dhe prezantimi i materialit arkivor dhe intervistave të mbledhura me kujdes, së bashku me studentët/et është nismë e dokumentimit të zërave të shumtë që ishin pjesë e sistemit të shtëpive shkolla. Ruajtja e rrëfimeve dhe dokumentimi në këtë format shënon hapjen ndaj mënyrave të reja të renditjes, shoshitjes dhe shikimit në të kaluarën.

 

E kaluara, kujtesa dhe përhapja e saj është përherë dinamike, imagjinative dhe e ndikuar nga e tashmja. Si e tillë, sot, e flet gjuhën e reprezentimeve mediatike, realitetit virtual, fotogrametrisë dhe fotografive 360 shkallë, për të lidhur ura me gjenerata, por edhe me komunitete dhe vende tjera. Synimet e tilla i kanë kufizimet dhe rrezikun e deformimit. Walter Benjamin (1936)shkruan për pamundësinë e riprodhimit dhe e permbledhë atë në një fjalë – aura. Aura e ngjarjeve, sikurse e veprave artistike, nuk riprodhohet asnjëherë në prezencën e saj origjinale të kohës dhe hapësirës, ajo nuk udhëton lehtë në një format të ri dhe në një kohë tjetër.

 

Mbledhja e rrëfimeve dhe kujtesës nga e kaluara komplekse shpërfaqë gjithmonë autoritetin dhe pushtetin e narracionit, por edhe kufizimet e mjeteve të rrëfimtarëve.

 

Megjithatë riprezentimi i fakteve dhe ngjarjeve dhe shfaqja e kësaj përvoje, krejtësisht të veçantë, nga pozita dhe zëra te ndryshme fton në rilidhjen e ngjarjeve dhe udhëtimin e tyre përtej rrëfimeve personale, të kohës e vendit. Mbi të gjitha nisma jonë nuk synon vetëm afrimin me kohën e përjetimin por mësimet që nga zërat e ndryshëm që solidariteti na dhuronë.

 

 

Në këtë frymë platforma jonë është ftesë për ta lehtësuar kalimin nga shtëpia-shkolla në muze, nga analogjia në digjitale, për të bënë ndërlidhjen hapësinore, kohore, personale dhe publike. Kjo platformë synon të skicojë mbi praktikat dinamike në gjetjen, lidhjen, përkthimin, kërkimin dhe shpreh dëshiren e vazhdueshme për plotësimin, shkëmbimin dhe udhëtimin sa më të gjerë të kësaj historie dhe të këtyre materialeve.

Linda Gusia

The research project began in the early months of 2019 at University of Prishtina where 18 students from University of Prishtina gathered as part of the research project led by Linda Gusia.

 

Site visit

The goal of the workshops was about connecting the participants with key people who gave their contribution during the parallel education system. The site visit to the school-house of Hertica family in Kodra e Trimave was the first introduction to the students on how schools were organized when all Albanian institutions were shut down. The students met the daughter of the owner of the house, Azemine Aliu, who told the story of how the house began working as a school on the decision of her father. The idea came up at the time when the students were being removed from schools. A friend of her father’s had called him and told him about the students, so he made the call on the spot about the need to find houses for continuing teaching.

UP lecture

A joint lecture at University of Prishtina gathered all the student participants in discussions and lecturers from relevant fields. Nita Luci spoke about the importance of oral history as a methodology used in documenting marginalized voices and memorabilia. Paula Callus spoke about the importance of archives as a tool in recognizing agency and shared history. Stephanie Schwandner-Sievers gave her insight in the crucial role of ethics in social research. Sali Shoshi spoke about the work of Culture Heritage Without Borders in Kosova. Cultural Heritage without the Borders (CHWB) works on the topics of cultural heritage (tangible and intangible) dealing with the past and restoration is central in influencing the policy makers in Kosova.

Ways of seeing: Kino Armata lecture

Kino Armata, one of the local partners of the project, operates as a collective of artists and manages the cinema located in the old Army House in Prishtina, which serves as a hub for public events and artistic performances.  The students had an interactive session involving exchanging their ideas, experiences, and learning how to document with the phone or camera by Lum Çitaku (who filmed the process and all the workshops, to produce a short documentary). As a visual ethnographer, Çitaku provided a setlist of dos and don’ts of what an ethnographic film constitutes and the importance of visual representations. Students also learned about video diaries and produced video diaries that reflect their experience and exposure to the house schools system.

Photo: Group conversation with the project leader, Linda Gusia, after viewing video archives, ways of seeing and importance of visuals.

 

KOSOVO 2.0 Workshop

Kosovo 2.0, another partner to the project, is an independent media outlet that engages in critical debates through its multimedia website, print magazine and public events. They closely cooperate with the project team, who relied on their expertise in production of multimedia content through training. The students had the opportunity to receive a lecture by Besa Luci, the editor-in chief, about the importance of media and framing narration. Dafina Halili, a journalist and editor, also spoke to the students and provided practical skills on how to do blogging. Shkumbin Brestovci, an independent researcher, presented his in-depth research on the political state of Kosova during the 90s with a focus on civil resistance. The students were given the chance to write their own blogs to reflect upon what the lectures were about. They had individual guidance by a prominent journalist Dafina Halili.

Archival work: houses of the 90s unlocked

 

National Library

The students visited the National Library and were introduced to the archives, which include newspapers like Rilindja, Bujku, KOHA, Bota e Re, Shkendija. The participating students identified and researched articles and published texts related to the education system during the 90s. Depending on the period of publishing, most of the articles were about the political events of 1980s, such as the student poisonings, and then during the 90s the majority of articles were on the disruption of the state and disbanding of the institutions. A focal point of the visit was digging through the archives related to the so-called ‘parallel system’ of the 90s.

Municipal Archive

The Archives of the Municipality was the second field visit for researching the archives and events related to the 90s. The participating students looked at the personal archives of Zijadin Gashi who wholeheartedly donated all his personal notes and documents from that time to the Public Archives of the Municipality of Prishtina. The researched documents included Regulations and parts of notes from the school registries.

The importance of plural stories: Interviews with key people who set up the system,

Interviews with some of the key people of the ‘parallel’ institutions clarified many conceptions as to whether the education system was actually ‘parallel’. Interviews with Zijadin Gashi, Munish Hyseni and Abdyl Gashi who were teachers and principals of institutions of the time, included sharing moments of how much work, passion and commitment was put into functionalizing an entire education system whilst living under an oppressive regime. The effort everybody so tirelessly gave can be seen in Zijadin Gashi’s simple words “The school isn’t made only of buildings, if students and teachers weren’t present, there would be no school”. An interview with Shyhrete Matoshi also emphasized the role of teachers of primary schools who quickly initiated the process of organizing their classes in nearby neighborhoods. Parents got involved by offering free rooms in their homes for teachers like Shyhrete to continue with their teaching.

Photo from Shyhrete Matoshi’s archive.

Many questions arose among the students about the events of the 90s, leading to ongoing discussions. The students would think about what they were told about events of the 90s and reflect on the new information they were receiving. With the site visit, the students were exposed to the Hertica school house where “Sami Frasheri” high school was situated and their idea of a classroom was vividly contextualized. To the students of the 90s the house represents an entire decade of resisting the political and social state of the time and it symbolizes the fight for freedom. To the students of today who visited the site in a different context, it opened up room for questions for what the future holds for them but also how solidarities could resist the erasure of their communities.

Jeta Rexha

Studentët pjesëmarrës:

 

Albiona Selmanaj

Anduena Halilaj

Aurela Kadriu

Besjana Rrahmani

Blerta Demiri

Drenica Bytyqi

Endrit Temaj

Fatima Krujezi

Fitore Xhemaili

Fjolla Dumoshi

Flaka Berisha

Flakrina Maloku

Ismail Myrseli

Pranvera Shabani

Qëndresa Hyseni

Qëndresa Ukaj

Toska Salihu

 

Falemnderime të veçanta: Antoneta Kastrati, Nita Luci, Dafina Zherka, Shkumbim Brestovci

 

Partnerët tanë: Kosovo. 2.0, CHWB dhe Kino Armata

 

Shtëpitë shkolla shtylla e rezistencës

Skripta: Antoneta Kastrati; Editimi dhe video grafika nga: Besnik Krivanjeva, Muzika: Dritëro Nikqi; Arkivat: Shkumbim Brestovci, Linda Gusia, Nita Luci, Fotografitë: Hazir Reka, Samir Karahoda